Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου - Rodosillektis

 
   
 
 
     
 
     
     
     
      ΦΙΛΟΙ ΣΕΛΙΔΑΣ
     
   
           Κτήμα Λειβαδιώτη 
     
   
     
   
         ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΡΙΜΗΣ 
     
   
             ΒΙΟΠΡΟΙΟΝΤΑ 
     
     
     

Newsletter

Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ& ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ » Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Οικόσημα
  Οικόσημα
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
  Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
 • Φρούριο Ιωαννιτών
  Φρούριο Ιωαννιτών

Το καλοκαίρι του 1522 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Β' ο Νομοθέτης, ο επονομαζόμενος και Μεγαλοπρεπής, εξαπολύει δριμύτερη εκστρατεία εναντίον της Ρόδου. Βοηθούμενοι και από τους ντόπιους Ρωμιούς, οι Ιππότες αντιτάσσουν ηρωική αντίσταση. Όμως στο τέλος αναγκάζονται να υποκύψουν, λόγω της φθοράς των τειχών, της κατάχωσης της τάφρου και της προκλητικής έλλειψης κάθε βοήθειας από την Δυτική Χριστιανοσύνη. Τα φρούρια των χωριών βοήθησαν σημαντικά στον αγώνα. Το τελευταίο οχυρό που παραδόθηκε ήταν το φρούριο της Μονολίθου. Πάντως, υπογράφεται ευνοϊκή συνθήκη παράδοσης. Σε αντίθεση με τους Φραγκοκυπρίους, πενήντα χρόνια αργότερα, οι Χοσπιταλιέροι Ιππότες αποσπούν μια έντιμη συμφωνία από τον νεαρό σουλτάνο. Την 1η Ιανουαρίου 1523 οΣουλεϊμάν Β' Κανουνί (ήτοι "Σολομών ο Δίκαιος", ο Νομοθέτης σουλτάνος, εκ του μεσαιωνικού ελληνικού όρου "Κανών", που σήμαινε "Νόμος") προσεύχεται στην Καθολική εκκλησία του Σαν Τζοβάνη, που από τότε γίνεται τζαμί. Την αυγή της 2ης Ιανουαρίου 1523, η ναυαρχίδα «Σάντα_Μαρία» και τα άλλα καράβια του Τάγματος αποχαιρετούν την ηρωική Ρόδο. Αποτραβιούνται μαζί με τον οπλισμό τους, και φεύγουν από την Ρόδο με τιμές, για όπου νομίζουν καλύτερα. Μαζί τους ακολουθούν και 4-5.000 Ρόδιοι. Όλοι μαζί, θα καταφύγουν σε Σικελία & Ιταλία.

 Το 1530, ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις, ο Αψβούργος αυτοκράτορας, Κάρολος Κοΐντος (V'), εκχωρεί στους Ιππότες την ρημαγμένη από τιςφραγκο-αραγονέζικες συρράξεις, Μάλτα, με την συμβολική ετήσια καταβολή ενός φαλκονιού, το περίφημο "γεράκι της Μάλτας". Έτσι τελικά το Τάγμα θα καταστήσει ως νέα έδρα την νήσο Μάλτα, απ' όπου και οι πάντα ετοιμοπόλεμοι Χοσπιταλιέροι θα ονομαστούν και Ιππότες της Μάλτας. 

 Επιπλέον, θα επιτραπεί τότε στους Ροδίτες πρόσφυγες να χτίσουν Ορθόδοξο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα στην Μάλτα. Ενδεχομένως, προς τιμήν του σθένους και της αγωνιστικότητας που επέδειξαν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατά την διάρκεια της κυριαρχίας τους στη νήσο Ρόδο και τις Σποράδες, θα ονομαστεί Rhode Island, ήτοι Νήσος Ρόδος, και μία από τις 13 αγγλικές αποικίες στην Βόρειο Αμερική (1636), η οποία και θα εξελιχτεί και ως μία από τις ιδρυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. 

Ο Νέος Κόσμος, εκτός από Ισπανούς, Πορτογάλους, Ολλανδούς, Βρετανούς, Γάλλους, Σουηδούς, Δανούς, αλλά και πρόσφυγες και κουρσάρους απ' όλη την Ευρώπη, ελκύει και τους Χοσπιταλιέρους. Συγκεκριμένα, ο μεγαλομανής Φιλίπ ντε Λονβιλιέ ντε Πουανσύ (Phillippe de Longvilliers de Poincy), Γάλλος αξιωματούχος, αλλά και βαΐλος του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, θ'αποστατήσει από την εξουσία του φραγκικού βασιλείου των Βουρβώνων (ρηγάτο Γαλλίας), καθιστώντας ιδιοκτησία του Τάγματος όσα από τα νησιά της Καραϊβικής μπορεί ν'αποσπάσει: 

Πάντως, οι αυθαιρεσίες του Γάλλου κυβερνήτη θ'αναγνωριστούν από τον Γάλλο ρήγα, ύστερα από διαπραγματεύσεις του με τον μέγα μάγιστρο του Τάγματος, τον αποφασιστικό Τζιάν Παύλο Λασκαρις Καστελλάρ (1636-57). Πάντως ύστερα από τους θανάτους του Λάσκαρι και του Πουανσύ, οι Ιωαννίτες Ιππότες θ'απαγκιστρωθούν από τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο, οι οποίες και θα επιστραφούν στην Γαλλία. 

 

Πηγή: https://sites.google.com/site/romeandromania/hospitaliers_and_rhode_island

 

Hitwebcounter.com Free  
Επισκέψεις σελίδας ΚΕΝΤΡΙΚΗ FACEBOOK ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ YOUTUBE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥΣΙΚΗ