Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου - Rodosillektis

 
   
 
 
     
 
     
     
     
      ΦΙΛΟΙ ΣΕΛΙΔΑΣ
     
   
           Κτήμα Λειβαδιώτη 
     
   
     
   
         ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΡΙΜΗΣ 
     
   
             ΒΙΟΠΡΟΙΟΝΤΑ 
     
     
     

Newsletter

Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ& ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ » Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Οικόσημα
  Οικόσημα
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
  Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
 • Φρούριο Ιωαννιτών
  Φρούριο Ιωαννιτών

  κτήσεις, παραρτήματα 

και αποστολές των Ιωαννιτών, το 1340 

Η κατάληψη της Σμύρνης, κατόπιν συμμαχίας με άλλες λατινικές δυνάμεις (1334), η ναυμαχία της Ίμβρου (1347), όπου συντρίβεται ο τουρκικός στόλος, επιδρομή κατά της Αλεξάνδρειας με την αρωγή του φραγκικού ρηγάτου της Κύπρου (1365), επιδρομή στα παράλια της Συρίας και Μικρασίας(1376), είναι μερικά μόνο από τα τολμηρά ανδραγαθήματα των Ιωαννιτών κατά των Τούρκων. Με συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, επιδρομές σε νησιά και παράλια, εμπρησμούς και πειρατική δράση οι Ιππότες αποτελούν μια συνεχή ρωμαλέα αντίσταση της Δυτικής Χριστιανοσύνης ενώπιον της οθωμανικής επέκτασης.

  Τα έτη 1440 και 1444, οι Τούρκοι προσπαθούν χωρίς επιτυχία να κυριεύσουν την Ρόδο, ενώ το 1457 λεηλατείται το χωριό Αρχάγγελος, και αιχμαλωτίζονται όλοι σχεδόν οι κάτοικοί του. Στα 1480 ο σουλτάνος Μεχμέτ (Μωάμεθ) Β' ο Πορθητής εξαπολύει εναντίον της Ρόδου ισχυρό στρατό και στόλο, με επικεφαλής τον καπτάν πασά (= αρχιναύαρχος) & τέταρτο βεζύρη Μεχμέτ Μεσίχ Πασά Παλαιολόγο (βαπτισμένο "Ανδρέα", γιο του Μανουήλ, δεσπότη της Θεσσαλονίκης), που συνοδεύεται και από άλλους Έλληνες εξωμότες όπως ο Σοφιανός και ο Μελίγαλος, αλλά και από το μπουγιούκ βιζίρ (= μεγάλος βεζύρης, εκ του αραβικού ουαζίρ) Γεντίκ Αχμέτ Πασά, ήδη καταξιωμένο λόγω της κατάκτησης του χανάτου της Κριμέας, και του δεσποτάτου του Θεοδώρου (και τα δύο, το 1475). 

 Από καιρό, το Τάγμα έχει εγκαταλείψει μέχρι και νησιά ολόκληρα, όπως η Τήλος και η Χάλκη, μεταφέροντας τον πληθυσμό τους για την βελτίωση της άμυνας κυρίως στα φρούρια της Ρόδου και της Κω. Είναι που οι Τούρκοι έχουν αρχίσει από νωρίς τις λεηλασίες, για να εκφοβίσουν τον λαό της επικράτειας των Ιπποτών.

 Σύμφωνα με διάταγμα του μεγάλου μαγίστρου του Τάγματος των Χοσπιταλιέρων, Τζιοβάνι Μπαττίστα Ορσίνι, από το 1474, οι κάτοικοι της υπαίθρου κλείνονται στα φρούρια, για την δική τους ασφάλεια, και βγαίνουν τώρα μόνο για να σπείρουν και για να θερίσουν τα σπαρτά. Στη Νότια Ρόδο οι κάτοικοι από τα χωριά Κάλαθος, Πυλώνα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Γεννάδι, κλείνονται στο φρούριο της Λίνδου (Δεν αναφέρεται το κάστρο του Ασκληπιείου, είτε επειδή δεν έχει χτιστεί ακόμα, είτε επειδή δεν είναι εξοπλισμένο για ν'αντέξει σε σύγχρονη πολιορκία). Τα χωριά Θα, Γεφάνεια, και Εβγάλες (που σήμερα δεν υπάρχουν παρά μόνο ως τοπωνύμια), τάσσονται στο φρούριο της Λαχανιάς. Ο Μεσαναγρός και το Βάτι στο φρούριο της Κατταβιάς. Η Ίστριος, η Προφύλια και η Αρνίθα στο φρούριο της Απολακκιάς.

 Σύμφωνα με δεύτερο διάταγμα του μεγάλου μάγιστρου, Pierre d’ Aubusson, το 1479, ακολουθείται διαφορετικό σχέδιο εκκενώσεως των χωριών, ίσως επειδή κάποια από αυτά έχουν ήδη υποστεί ζημιές, ενώ άλλα αναγείρονται ή εκσυγχρονίζονται μόλις τώρα. Οι κάτοικοι του χωριού Κατταβιάς τοποθετούνται στην επάνδρωση του φρουρίου της Λίνδου, εκτός από λίγους που τάσσονται να μείνουν για να υπερασπιστούν τον τόπο τους (Φαίνεται ότι το φρούριο της Κατταβιάς έχει σοβαρές ζημιές). Οι χωρικοί από Λαχανιά, Γεννάδι και Βάτι, τοποθετούνται στην Πυλώνα και το Ασκληπιείο (η πρώτη αναφορά για φρούριο στο Ασκληπιείο). Οι κάτοικοι της Απολακκιάς καταφεύγουν στον Μονόλιθο (Φαίνεται ότι και το φρούριο της Απολακκιάς επίσης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές). Ο Μεσίχ Πασάς (ο Παλαιολόγος, που αναφέρεται και ως Μισάκ, Μίσα και Μιχαήλ) αρχίζει την πολιορκία στις 4 Δεκεμβρίου 1479, καίγοντας τα χωριά και καταστρέφοντας τα πάντα στο νησί.

  Παρά τις συνεχείς επιθέσεις και τον σφοδρό βομβαρδισμό του μεγάλου φρουρίου των Ιπποτών, οι δυο πασάδες αναγκάζονται να λύσουν την πολιορκία και να φύγουν άπρακτοι στις 27 Ιουλίου 1480, λόγω έλλειψης εφοδίων και τροφίμων, αλλά με την προοπτική επιστροφής την επόμενη χρονιά, για την ολοκλήρωση της κατάκτησης. Όμως πεθαίνει ο σουλτάνος Μεχμέτ Β' ο Πορθητής, οπότε λόγω της κούρσας διαδοχής, η αναγκαιότητα για την άλωση της Ρόδου, καθίσταται δευτερευούσης σημασίας για το οθωμανικό κατεστημένο. Για σουλτάνο, πάντως, και οι δυο πασάδες στηρίζουν τον σωστό Οθωμανό διεκδικητή, ήτοι τον σεχζαντέ Μπαγιαζίτ [Β'], αν και μόνο ο Τουρκορωμιός Μεσίχ προσκολλάται ολοκληρωτικά σε αυτόν, ενδεχομένως λόγω ανασφάλειας. Άλλωστε, έχει άπλυτα που πρέπει να κρύψει, ή να μειώσει, αν απαιτηθεί: Ενδεικτικά, τ'αρχεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας μαρτυρούν ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα, πριν καταστεί καπτάν πασάς λόγω της αναγνώρισης της συμβολής του στην κατάκτηση του Εγρίπου (Εύβοια), ως κυβερνήτης της Καλλίπολης, ο Μεσίχ Παλαιολόγος είχε έρθει σε διαπραγμάτευση με την "Σινιορία", το αμείλικτο "Συμβούλιο των Δέκα", υποβάλλοντας την βούληση του, ν'αυτομολήσει στην υπηρεσία της Βενετίας, παραδίδοντας της τον ευμεγέθη στόλο του, με αντάλλαγμα την τοποθέτησή του ως δεσπότη κάπου στον Μοριά. 

 Σε αντίθεση με τον Τουρκορωμιό πασά, ο Γεντίκ δεν έχει ενδοιασμούς να διαφοροποιείται από τον νέο σουλτάνο, έχοντας νικήσει προσωπικά σε αρκετούς από τους πολέμους του εκλιπόντος Μεχμέτ Β' του Πορθητή, αλλά -κυρίως- επειδή απολαμβάνει της αμέριστης αγάπης των Γενιτσάρων. Όμως, η αυτοπεποίθηση του Γεντίκ Πασά θα εκνευρίσει τον Μπαγιαζίτ Β', που τον εκτελεί το 1482, με την πρόφαση της συνωμοσίας, κατόπιν υποτιθέμενης σύμπραξης με τον Οθωμανό ανταπαιτητή, σεχζαντέ Τζεμ.

 

Hitwebcounter.com Free  
Επισκέψεις σελίδας ΚΕΝΤΡΙΚΗ FACEBOOK ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ YOUTUBE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥΣΙΚΗ