Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου - Rodosillektis

 
   
 
 
     
 
     
     
     
      ΦΙΛΟΙ ΣΕΛΙΔΑΣ
     
   
           Κτήμα Λειβαδιώτη 
     
   
     
   
         ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΡΙΜΗΣ 
     
   
             ΒΙΟΠΡΟΙΟΝΤΑ 
     
     
     

Newsletter

Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ& ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ » Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου

 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Οικόσημα
  Οικόσημα
 • Τοιχογραφίες Φιλερήμου
  Τοιχογραφίες Φιλερήμου
 • Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
  Ιωαννίτες Ιππότες Ρόδου
 • Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
  Τα Πλοία των Ιπποτών 1513
 • Φρούριο Ιωαννιτών
  Φρούριο Ιωαννιτών

Ιωαννίτες Ιππότες και Ρόδος

  Το Τάγμα των Χοσπιταλιέρων ιδρύεται στα Ιεροσόλυμα το 1023, ως φιλανθρωπικό ίδρυμα υπό την αιγίδα του δουκάτου της Αμάλφιδος, με ονομαστό χοσπιτάλιον/νοσοκομείο, μοναστήρι και καπέλα/παρεκκλήσι. 

 Ισχυροί ευρωπαϊκοί οίκοι εμπόρων, όπως π.χ. ο ιταλορωμέικος οίκος των Μαύρων (με μέλη ορμώμενα από Αμάλφη, Σμύρνη και την Βασιλεύουσα Πόλη), εκμεταλλεύονται την διαλλακτικότητα του νέου Φατιμίδη χαλίφη (και της θείας του, Σιτ αλ Μουλκ, που στην ουσία κυβερνά μέχρι το 1023), ως ευκαιρία διεύρυνσης στις πλούσιες αγορές του Λεβάντε, επιδοτώντας την παρουσία της Χριστιανοσύνης στην περιοχή, π.χ. με την ίδρυση και της μονής του Αγίου Λαυρεντίου στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η δραστηριότητα Ρωμιών ιδιωτών, που όμως αναλαμβάνεται κυρίως από τις εμπορικές πολιτείες του Αμάλφι & του Σαλέρνου, επιτρέπεται από τον Φατιμίδη χαλίφη Αλή αζ-Ζάχιρ ([1021]1023-36), ύστερα ακριβώς από την αντιφατική βασιλεία του προκατόχου του, του αλλοπρόσαλλου Φατιμίδη χαλίφη Αιγύπτου & Συρίας, αλ Χακίμ (997-1020, προφήτου των Δρούζων).

 Επί βασιλείας Κωνσταντίνου Η' του Πορφυρογέννητου (1025-28), ιδρύονται ακόμη και τζαμιά στην Κ/πολη, ως μέτρο περιλαμβανόμενο σε συνολική συμφωνία του 1027, κατά την διάρκεια γενικότερων διαπραγματεύσεων που αφορούσαν την συνεργασία της Ρωμανίας, για την λήξη μεγάλης εξέγερσης Χριστιανών Βεδουίνων (1024-29),εναντίον της καταπίεσης των Φατιμιδών. 

Αρχικά το Τάγμα των Χοσπιταλιέρων αποτελεί την αμαλφηνή αδελφότητα που απλά διαχειρίζεται το εν λόγω χοσπιτάλιον/νοσοκομείο στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ. Σταδιακά όμως, το Τάγμα ανεξαρτητοποιείται, κατάσταση που εγκρίνει ο πάπας Πασχάλης Β' το 1113, αν και τίθεται υπό την κηδεμονία της Αγίας Έδρας με την ίδια παπική βούλα. Στη συνέχεια, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννου των Χοσπιταλιέρων εξοπλίζεται με παπική μέριμνα, και επωμίζεται και το έργο της ενόπλου προστασίας της Χριστιανοσύνης στα προσκυνήματα του Λεβάντε. 

Στις αρχές του 14ου αι μ.Χ, ύστερα από τις σταυροφορίες και αμέτρητες άλλες συρράξεις στο Λεβάντε, οι Χοσπιταλιέροι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ έχουν μεταλλαχθεί πια σε πλήρως μάχιμους ιππότες, όχι και τόσο φιλανθρώπους και φιλοχρίστους. Έτσι το 1306, εισβάλλουν στην ελληνική, όπως και χριστιανικότατη, Ρόδο. Έως το 1309, καταλαμβάνουν ολόκληρο το νησί, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των νοτίων Σποράδων (π.χ. η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Νίσυρος, που θα διοικούνται από κοινού, ως ενιαία "preceptoria"). Στο εξής, οι Ιωαννίτες Ιππότες θ'αποκαλούνται και Ιππότες της Ρόδου. 

Οι Χοσπιταλιέροι είναι χωρισμένοι σε οκτώ «γλώσσες»: ήτοι της Φραγκίας, της Προβηγκίας, της Ωβέρνης, της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Αραγόνας και της Καστίγιας. Κάθε γλώσσα έχει το κατάλυμά της, και οι αρχηγοί των Γλωσσών απαρτίζουν το Συμβούλιο του Μεγάλου Μαγίστρου, εκ του magister maximus, δηλαδή του εκλεγμένου και -εκτός απροόπτου- ισοβίου αρχηγού του Τάγματος. Η πολυεθνική σύνθεση του Τάγματος φέρνει την Ρόδο σε οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επαφή με όλη την Δυτική Ευρώπη. 

 Το λιμάνι της μεταβάλλεται σε μια από τις σημαντικότερες πύλες εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων, όπως και ιδεών, από την Δύση στην Ανατολή, και αντίστροφα. Η πόλη περιβάλλεται από ισχυρή και σοφά οργανωμένη οχύρωση. Το ίδιο και η ύπαιθρος, όπου απαριθμούνται 19 φρούρια και 16 πύργοι, όπως μαρτυρούν τα διατάγματα των μεγάλων μαγίστρων του Τάγματος. Άλλωστε, οι Ιππότες του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννου αποκτούν μεγάλη δύναμη και πλούτο από το 1312 και μετά, όταν θα τους αποδοθεί μέρος από την αμύθητη περιουσία των Ναϊτών Ιπποτών, οι οποίοι και τελούν υπό διωγμό ύστερα από εγκληματική συνωμοσία του ρήγα της Γαλλίας (ρουά της Φραγκίας) και του εξίσου φιλάργυρου τσάτσου του, του πάπα Ρώμης.

 Πάνω στα ερείπια της παλιάς οχύρωσης της Ρόδου, οι Ιωαννίτες Ιππότες κατασκευάζουν ισχυρά τείχη, που αγκαλιάζουν ημικυκλικά την πόλη, ανοίγουν έξω απ’ αυτά βαθιά και πλατιά τάφρο και σηκώνουν προμαχώνες, πύργους και επάλξεις. Το φρούριο αυτό και η ανδρεία των Ιπποτών, καθιστούν την Ρόδο απόρθητη για πολλά χρόνια. Οι προϊστάμενοι των Ιπποτών, οι μάγιστροι, τηρούν ευνοϊκή στάση απέναντι στους ντόπιους, που είναι ορθόδοξοι Γραικοί, για να τους έχουν συμμάχους σε κάθε πόλεμο, αν και φροντίζουν ν' αποκόψουν κάθε δεσμό των ιθαγενών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άλλωστε οι ιθαγενείς του Αρχιπελάγους είναι απαραίτητο στήριγμα για την διαρκή πολεμική προσπάθεια των Ιωαννιτών εναντίον των Μουσουλμάνων, και δη των Οθωμανών.

 

Hitwebcounter.com Free  
Επισκέψεις σελίδας ΚΕΝΤΡΙΚΗ FACEBOOK ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ YOUTUBE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥΣΙΚΗ